Dagelijks Woord

Meer over Gemeente

Mongools Nieuwjaar in een ijskoude omgeving | Jacob Voorwinden

16 maart 2024

Jacob is na een OMF-conferentie in Maleisië weer terug in Mongolië en aan de slag met zijn taal- en cultuurstudie. Bij terugkomst stond het Mongoolse nieuwe maanjaar (10-12 februari) voor de deur. Dit staat bekend als ‘Tsagaan Sar’ en is één van de belangrijkste festiviteiten in de Mongoolse cultuur met diverse tradities. Tijdens Tsagaan Sar worden veel familiebezoeken afgelegd. Jacob bezocht tijdens Tsagaan Sar een collega van JCS en haar moeder. Naast gezelligheid was er een overvloed aan eten, vaak in lichte of witte kleuren dat symbool staat voor puurheid, reinheid en een nieuw begin. Ook in de kerk wordt er aandacht besteed aan het nieuwe maanjaar en trekken mensen traditionele kleding aan. Dat Jacob als buitenlander deze traditie respecteerde en ook traditionele kleding aanhad, werd erg gewaardeerd door de lokale bevolking.

Dat het in Mongolië erg koud kan zijn, wist u waarschijnlijk wel. Dit jaar wordt er zelfs gesproken over hevigste sneeuwval in 50 jaar tijd. Op sommige plekken is er meer dan 1,5 meter sneeuw gevallen, waardoor de wegen en het landschap compleet veranderd zijn. Helaas hebben deze weersomstandigheden ook een verwoestend effect op de lokale vee populatie. Meer dan 3,1 miljoen dieren zijn al omgekomen door de hevige sneeuwval en extreme kou. Gelukkig staat de lente voor de deur en gaat de temperatuur langzaam weer omhoog.

Bid en dankt u mee voor onderstaande punten?

  • Bid voor de herders op het platteland die zwaar zijn getroffen door het winterweer en veel vee hebben verloren. Bid dat het evangelie deze mensen ook zal bereiken, en heb hernieuwde hoop zal geven.
  • Dank God dat er positieve ontwikkelingen zijn in het vinden van een geschikte werklocatie voor volgend jaar. Meer nieuws hierover volgt in de volgende nieuwsbrief.
  • Voor 2024 is er een financieel tekort voor Jacob. Bid of de Heere harten van mensen wil bewegen zodat zij het werk van Jacob financieel willen ondersteunen.
  • De Alpha cursus in de kerk is opnieuw van start gegaan, met een groot aantal deelnemers. Bid dat het evangelie hun harten mag raken.


Vanuit het Thuis Front Team


Wilt u ook het zendingswerk in Mongolië financieel ondersteunen? U kunt dat doen door een gift over te maken op: NL36 INGB 0000 4932 96 t.n.v. OMF Nederland o.v.v. projectnummer L13017G, of via deze link.

Jacob schrijft wekelijks nieuwsupdates over zijn ervaringen in Mongolië. Wilt u deze ook ontvangen, dan kunt u zich via deze link aanmelden.

Contactinformatie:
E-mail: tftmongolie@gmail.com
Instagram: jacob.in.mongolia.

Foto 1: Viering van het Mongoolse Nieuwjaar (volgens de maankalender) in traditionele kleding.

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit