Dagelijks Woord

Meer over Gemeente

De triomftocht van het Evangelie

10 juli 2023

,,En een zekere vrouw, met name Lydia, een purperverkoopster van de stad Thyatira, die God diende, hoorde ons; welker hart de Heere heeft geopend, dat zij acht nam op hetgeen van Paulus gesproken werd."
Handelingen 16:14

Het boek Handelingen is een verslag van de triomftocht van het Evangelie van Jeruzalem tot aan het uiterste van de aarde. Vrucht van de Pinkstergeest. Daarom brengt de Heere Zijn knechten op plaatsen waar ze eerst niet naar toe willen. Zo worden Paulus en Silas naar Europa gezonden. Na enkele dagen komen zij aan in Filippi, de stad waar Lydia woont.
Lydia is afkomstig uit de stad Thyatira, één van de zeven gemeenten van Klein-Azië. Waarschijnlijk is zij door haar beroep als purperverkoopster in Filippi komen wonen. De Heere heeft het zo bestuurd dat Lydia in Filippi voor het eerst in aanraking komt met die éne Naam gegeven tot zaligheid.
We lezen dat zij God diende. Dit dienen van God tekent Lydia als een eerbare vrouw, die uitwendig godsdienstig was, maar de kracht van de genade miste. De openbaring van de Christus der Schriften was haar onbekend.
Maar de Heere gaat Zijn genade verheerlijken in haar leven. En waar? Buiten de stad aan de rivier. Wonderlijk! Het Evangelie komt in Europa niet via de poorten van het wijze Athene of via de wereldstad Korinthe. Maar via een handjevol vrouwen buiten de stad. Ja, het uitgangspunt van Christus' zegevierende tocht is altijd middels het verachte en geringe, opdat alle roem van onze kant uitgesloten wordt.
En zie, daar zit Lydia onder de prediking van het Woord Gods. Hoe zit zij daar? Er staat: zij hoorde ons. Het geloof is uit het gehoor, door het Woord Gods. Horen is meer dan luisteren. Een geopend oor is de weg tot het hart. Om acht te nemen. Dat gebeurt hier. Welker hart de Heere heeft geopend, dat zij acht nam op hetgeen van Paulus gesproken werd. Ja, u leest het goed! Lydia, een vrouw die God diende, zat nog met een gesloten hart. God dienen met een gesloten hart. Van nature is ons hart gesloten voor de Heere en Zijn Woord. We luisteren naar de preek en toch... een gesloten hart. Begrijp dit goed! De geslotenheid van uw hart is eigen schuld. Is u dat ook werkelijk tot schuld geworden? Want dan gaat u klagen over de hardheid van uw hart en verlangt u naar dit wonder van de Heilige Geest... welker hart de Heere heeft geopend. Zeker, de wijze waarop de Heere leidt uit de duisternis tot Zijn licht is verschillend. Voor de stokbewaarder was een aardbeving nodig. Lydia echter, weet van geen aangrijpende dingen te vertellen. En toch is het wonderlijk! De Heere opende haar hart. Lydia nam acht op hetgeen van Paulus gesproken werd. D.w.z., zij hoorde met aandacht en overgave. Zij paste het Woord op haarzelf toe. Dan hoort u en leest u het Woord anders dan vroeger. U stemt met het Woord in. Vloek en zegen. Wet en Evangelie. Het veroordelende en vertroostende woord. U hoort spreken van uw zonde. Dat brengt u in de schuld voor God en doet u smeken om genade. Dan hoort u van de vergeving van uw zonde en schuld en krijgt u Jezus Christus als uw Zaligmaker te mijnen door het geloof. Dan is er blijdschap in uw leven, om het werk Gods. Wat een grote verandering betekende dit voor Lydia en haar gezin. Er is blijdschap en vrede om Hem Die de Eerste en de Laatste wil zijn. Zalig zijn zij, die het Woord Gods horen en bewaren.

Ds. A.J Schalkoort

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit